Medycyna i zdrowie

Jakie są objawy i jak postępować, gdy pojawi się alergia pokarmowa?

Obecnie wzrasta liczba dzieci i dorosłych, u których stwierdza się objawy świadczące o występowaniu u nich alergii. Wg badań różnych ośrodków badawczych, zajmujących się tą tematyką około 15% osób na świecie dotkniętych jest którąś z chorób alergicznych. Dlatego tak ważne jest ich prawidłowe rozpoznanie, a następnie leczenie.

Od prawidłowego rozpoznania i rozróżnienia, czy ma się do czynienia z alergią pokarmową, czy też z nietolerancją pokarmową, która może dawać podobne objawy, zależy późniejsze postępowanie z chorobą.

Jakie są najczęściej występujące objawy alergii pokarmowych?

Alergia pokarmowa to, najprościej mówiąc, niewłaściwa i szybka reakcja układu odpornościowego występująca na skutek zjedzenia pokarmu zawierającego określony alergen. Jej pojawienie się nie zależy w żadnym stopniu od ilości spożytego pokarmu, lecz tylko i wyłącznie od obecności składnika wywołującego reakcję alergiczną. Bardzo rzadko dochodzi natomiast do sytuacji, kiedy objawy alergii pojawiają się po pierwszym kontakcie z alergenem. W większości przypadków konieczny jest kilkukrotny kontakt, by wytworzyła się nadwrażliwość na daną substancję.

Alergia pokarmowa, gdy już raz wystąpi, może dawać objawy skórne w postaci atopowego zapalenia skóry lub oddechowe. Najczęściej spotykane symptomy to świąd i pokrzywka, jednak często wystąpić mogą także nudności, biegunka, czy wymioty. Inne objawy to obrzęki gardła, mrowienie języka i warg, zaburzenia oddychania. W skrajnych przypadkach reakcja jest bardzo gwałtowna i prowadzi do wstrząsu anafilaktycznego.

Jak rozpoznać alergię pokarmową?

Diagnozowanie alergii pokarmowych nie jest proste i opiera się na wielu podstawach. Pierwszą z nich powinien być dokładny wywiad z rodziną dziecka. Kolejnym, ważnym krokiem są testy na wrażliwość na określone alergeny. W przypadku bardzo małych dzieci, do których diety dopiero wprowadzane są nowe produkty, warto zrobić testy z krwi. Pozwalają one na zdiagnozowanie wrażliwości na alergeny pokarmowe i ustalić odpowiednią linię postępowania w razie stwierdzenia możliwości wystąpienia alergii. Jest to szczególnie ważne przy wprowadzaniu pokarmów zawierających pospolite alergeny, np. niektóre owoce lub produkty zwierzęce (np. wołowina, jaja, mleko krowie), ponieważ czasami nawet pierwszy kontakt z alergenem może doprowadzić do silnej reakcji alergicznej, często w formie wstrząsu anafilaktycznego. Starszym, kilkuletnim dzieciom można zrobić testy skórne.

Postępowanie w alergiach pokarmowych

Postępowanie jest stosunkowo proste – wystarczy nie jeść pokarmów uczulających. Da się to zrobić, kiedy potrawy przygotowywane są samodzielnie. Problemem jest jednak stwierdzenie, czy dany alergen występuje w żywności przetworzonej lub daniach gotowych. Dlatego tak ważne w tym przypadku jest czytanie tabel lub list zawartości alergenów w poszczególnych daniach i potrawach.

Często redukcję lub wręcz eliminację reakcji alergicznych można uzyskać dzięki odpowiedniej obróbce żywności. Np. ugotowane mleko jest mniej alergizujące niż surowe lub pasteryzowane. W przypadku niektórych warzyw, w których uczulające są olejki lub inne substancje lotne, wystarczy staranne ich przetarcie po ugotowaniu, by usunąć te związki.

Niebagatelną rolę odgrywa uświadamianie dzieciom w odpowiedniej formie zagrożeń wynikających z ich choroby – tak, by nie stały się przypadkową ofiarą czekoladowego cukierka lub kotlecika z mieszanego mięsa podsuniętego przez pełną dobrych chęci, lecz nierozumiejącej problemu osobę.

 

Materiał zewnętrzny