Medycyna i zdrowie

Chlorofil – właściwości zdrowotne

Zielone warzywa, zwłaszcza liściaste i pochodzące z kontrolowanych, ekologicznych upraw, są bardzo zdrowe – to powszechnie znana prawda dotycząca żywienia. Co jednak sprawia, że akurat te warzywa tak dobrze służą zdrowiu? To wysoka zawartość zielonego barwnika, chlorofilu, dzięki któremu rośliny przeprowadzają fotosyntezę. Spożywanie chlorofilu wpływa korzystnie na zdrowie, wspomaga regenerację organizmu, spowalnia starzenie, a nawet przyspiesza leczenie niektórych chorób.

Chlorofil pomaga w kontroli głodu i pragnienia

Kontrolowana utrata wagi sprawia, że dodatkowe kilogramy nie tylko topnieją, ale też nie powracają. W roku 2013 przeprowadzono badanie, które wykazało skuteczność posiłków z zawartością chlorofilu w obniżaniu poczucia nadmiernego głodu. Wzięły w nim udział kobiety walczące z nadwagą. Wyniki jasno pokazują, że włączenie do swojej diety produktów bogatych w chlorofil może pomóc w odchudzaniu.

Chlorofil wspomaga gojenie się ran

Leczenie urazów i ran z pomocą chlorofilu znamy już od prawie stu lat. Jeden z pierwszych naukowych raportów na ten temat został opublikowany w roku 1950 – na Butler University potwierdzono skuteczność chlorofilu w sprayu w przyspieszeniu gojenia się ran. Co więcej, zielony barwnik pomaga tez zmniejszać zaczerwienienie i obrzęki.

Chlorofil działa oczyszczająco

W środowisku nie brakuje substancji, które mogą wykazywać działanie rakotwórcze, lub po prostu pogarszać zdrowie i przyspieszać starzenie poprzez wiązanie się z komórkami organizmu. Badania wykazały, że przyjmowanie chlorofilu zmniejsza wchłanialność takich substancji. Dzięki bogatej w chlorofil diecie można znacząco ograniczyć ilość przyswajanych przez organizm metali ciężkich oraz innych zanieczyszczeń środowiskowych.

Chlorofil pomaga chronić DNA przed uszkodzeniami

Smażone jedzenie jest pyszne, niestety źle wpływa na DNA komórek jelita grubego, co z kolei ułatwia mutacje i przyspiesza rozwój nowotworów. Potrawy z dużą zawartością chlorofilu pozwalają zmniejszyć te uszkodzenia – choć oczywiście, warto też ograniczyć smażone jedzenie.

chlorofil właściwości

Chlorofil poprawia zapach ciała

Spożywanie posiłków z dużą zawartością chlorofilu pozwala kontrolować nieprzyjemny zapach ciała. Związek ten powoduje zmniejszenie zaparć i wydzielania gazów, ponadto jest nazywany „naturalnym antyperspirantem”. Tę właściwość potwierdziły badania przeprowadzone na pacjentach w domu opieki. Zmiana diety pod kątem wzbogacenia jej w chlorofil poprawiła zapach ich ciał.

Chlorofil wykazuje działanie antyoksydacyjne

Zielony barwnik należy do tak zwanych „super foods”, czyli pokarmów i substancji, które spowalniają utlenianie komórek. Proces utleniania nieuchronnie prowadzi do ich uszkodzenia, dlatego tak ważne jest używanie właściwych suplementów. Badania potwierdzają skuteczność chlorofilu w eliminowaniu wolnych rodników.

Chlorofil wspomaga leczenie nowotworów

Dieta bogata w chlorofil może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego, który jest jednym z częstszych rodzajów nowotworu. Działanie chlorofilu jest wszechstronne – nie tylko niweluje szkodliwy wpływ nieprawidłowej diety, ale też usuwa toksyny, które mogą stymulować mutacje prowadzące do nowotworzenia.

Chlorofil pomaga w anemii

Niedokrwistość bywa bardzo trudna do wyleczenia. Dzięki chlorofilinie, uzyskiwanej z zielonego, roślinnego barwnika, można szybciej uzupełnić niedobory żelaza i poprawić jego wchłanianie. Warto więc dołączyć do diety więcej zielonych warzyw, szczególnie liściastych - taki suplement z pewnością poprawi skuteczność leczenia anemii.

Zobacz także: aloevera.edu.pl